PRAWO PRACY NAJNOWSZE ZMIANY – Karpacz

Data:
23 - 25.08.2017
Miejsce:
Karpacz, Hotel GOŁĘBIEWSKI****
Ilość dni:
3
Cena:
2350 zł + 23% VAT
Prowadzący:
mec. Karol SIERGIEJ
Program
Prelegenci
Co obejmuje cena?
Pozostałe terminy
WARSZTATY DLA WYMAGAJĄCYCH


PRAWO PRACY NAJNOWSZE ZMIANY

– jak prawidłowo stosować przepisy k.p.

 

23-25.08.2017, Karpacz, Hotel GOŁĘBIEWSKI****

 

Zapraszamy do udziału w kompleksowym i praktycznym kompendium z zakresu prawa pracy, bogato ilustrowanym przykładami
z praktyki oraz orzecznictwem Sądu Najwyższego
.

Celem szkolenia jest przedstawienie praktycznych aspektów stosowania przepisów  prawa pracy oraz wskazanie odpowiedzi na trudne pytania i problemy pojawiające się w codziennej pracy.

Ważnym punktem naszego szkolenia jest przedstawienie najnowszych zmian w prawie pracy.

Zajęcia prowadzone są w sposób aktywizujący uczestników, co pozwala na wymianę ich doświadczeń zawodowych.

 

PROWADZĄCY

 

 mec. Karol SIERGIEJ

Radca prawny specjalizujący się w prawie pracy, ze szczególnym uwzględnieniem czasu pracy.

Wspólnik Zarządzający w kancelarii radców prawnych Siergiej i Partnerzy.

Absolwent Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu (1995), aplikacja radcowska (1996-99),
w latach 1995-2000 specjalista w Okręgowym Inspektoracie Pracy w Olsztynie, od 2000 r. wspólnik kancelarii. Kancelaria Siergiej
i Partnerzy prowadzi kompleksową obsługę prawną podmiotów gospodarczych jak również osób fizycznych w karesie prawa pracy
i ubezpieczeń społecznych.

Wykładowca w firmie DOM WIEDZY.

Prowadzone przez niego szkolenia zawsze cieszą się dobrą opinią uczestników.

 

W programie:

 

NOWE ZASADY WYDAWANIA ŚWIADECTW PRACY OD 1 STYCZNIA 2017.

 

NOWE ZASADY ZATRUDNIANIA ZLECENIOBIORCÓW PO 1 STYCZNIA 2017.

 

ZASADY ZAWIERANIA TERMINOWYCH UMÓW O PRACĘ.

  • Nowe rodzaje umów o pracę.
  • Zasady zawierana umowy o pracę na okres próbny.
  • Nowe zasady powtarzania umów o pracę zawieranych na czas określony.
  • Maksymalny okres zatrudniania pracowników na podstawie umów o pracę zawieranych na czas określony.
  • Zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia – nowe zasady.
  • Nowe okresy wypowiedzeń umów zawieranych na czas określony (zasady liczenia, początek i koniec biegu terminów).
  • Zasady zatrudniania pracowników w okresie przejściowym bezpośrednio przed i po wejściu w życie nowych zasad.
  • Sporządzanie nowych informacji pisemnych, skracania umów o pracę i inne obowiązki związane z nowymi przepisami

 

ZMIANY W UPRAWNIENIACH RODZICIELSKICH.

  • Nowe zasady udzielania urlopów związanych z rodzicielstwem oraz dzielenia tych urlopów pomiędzy uprawnione do tego podmioty.
  • Nowe zasady łączenia urlopów rodzicielskich z wykonywaną pracą.
  • Nowe zasady udzielania urlopów ojcowskich.
  • Nowe zasady udzielania urlopów wychowawczych.
  • Nowe zasady ochrony pracownika przed wypowiedzeniem i rozwiązaniem umowy o pracę.
  • Nowe zasady udzielania dwóch dni na opiekę nad dzieckiem. 

 

ROZWIĄZYWANIE UMÓW O PRACĘ W ŚWIETLE NAJNOWSZEGO ORZECZNICTWA SĄDU NAJWYŻSZEGO.

  • Jak zgodnie z prawem rozstać się z pracownikiem?
  • Wypowiedzenie umowy:– jak skutecznie wręczyć wypowiedzenie,– o czym warto pamiętać w okresie wypowiedzenia,– przyczyna wypowiedzenia – jak ją sformułować i przedstawić.
  • Rozwiązanie umowy w trybie dyscyplinarnym (art. 52 K.p.).
  • Rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia, bez winy pracownika. 


CZAS PRACY.

  • Pojęcia związane z czasem pracy:
    Norma a wymiar czasu pracy:  norma dobowa, tygodniowa, łączna.
  • Okresy odpoczynku.
  • Systemy i rozkłady czasu pracy.
  • Praca w niedziele i święta: dopuszczalność pracy w niedziele i święta, sposób rekompensowania pracy w niedziele i święta.
  • Przerwy w pracy wliczane do czasu pracy i niewliczane do czasu pracy.
  • Praca w godzinach nadliczbowych:
    – pojęcie pracy w godzinach nadliczbowych,
    – dopuszczalność pracy w godzinach nadliczbowych,
    – limit godzin nadliczbowych.
  • Sposoby rekompensaty pracy w godzinach nadliczbowych.
  • Czas pracy pracowników zarządzających w imieniu pracodawcy zakładem pracy oraz kierowników wyodrębnionych komórek organizacyjnych.
  • Czas dyżuru pracownika.
  • Praca w dniu wolnym od pracy wynikającym z rozkładu czasu pracy w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy.
  • Ewidencja czasu pracy. 


URLOPY PRACOWNICZE W ŚWIETLE NAJNOWSZEGO ORZECZNICTWA SĄDU NAJWYŻSZEGO.

  • Zasady nabywania.
  • Zasady udzielania.
  • Odwoływanie i przesuwanie terminów urlopów wypoczynkowych.
  • Urlopy na żądanie – zasady udzielania.

 

Harmonogram szkolenia:

Dzień pierwszy:

od 14.00 – przyjazd i obiad

15.00 – 18.30 – zajęcia

od 20.00 – kolacja

Dzień drugi:

09.00 – 15.30 – zajęcia

15.30 – 16.30 – obiad

16.30 – 19.00 – czas wolny

od 20.00 – kolacja

Dzień trzeci:

09.00 – 12.00 – zajęcia

12.00 – 13.00 – obiad i wyjazd

 

Hotel Gołębiewski w Karpaczu

Położony jest na wysokości około 800 m n.p.m. u podnóża najwyższego szczytu gór Karkonoszy – Śnieżki. Ze względu na swoje położenie
i przepiękną panoramę gór jest doskonałym miejscem wypoczynku.

Bogata oferta atrakcji hotelowych takich jak: Park Wodny Tropikana (kompleks basenów, saun, jacuzzi i zjeżdżalni), Kręgielnia, Salon Gier, Klub Nocny, Klub dla Dzieci, Scena Teatralna pozwoli na fantastyczne spędzenie czasu.

Więcej informacji o hotelu na stronie http://www.golebiewski.pl/karpacz

 

 

Cena: 2.350 PLN + 23 % VAT 

Cena: 2.350 PLN zw. z VAT dla opłacających szkolenie w 70% lub całości ze środków publicznych.

 

Cena obejmuje: uczestnictwo w zajęciach, zakwaterowanie w pokojach 2-osobowych, pełne wyżywienie, przerwy kawowe, materiały szkoleniowe, piśmiennicze, certyfikat.

Dopłata do pokoju 1-os. – 300 PLN netto. Istnieje możliwość pobytu z osobą towarzyszącą.

 

Informacje dodatkowe pod nr telefonu: 22 668 50 00

 

 


POLECAMY RÓWNIEŻ SZKOLENIE

 


SKUTECZNOŚĆ OSOBISTA MENEDŻERA – WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE


23-25.08.2017, Karpacz, Hotel GOŁĘBIEWSKI****

program szkolenia >>

 

 

Poniżej przedstawiamy opinie uczestników poprzednich edycji tego szkolenia:

Podobało mi się …:

 

  • „Ciekawy sposób prowadzenia szkolenia.”
  • „Szkolenie jest bardzo dobrze zorganizowane, prowadzący kompetentny, ciekawie prowadzi zajęcia.”
  • „Sięganie do orzecznictwa.”
  • „Osoba prowadząca szkolenie.”
  • „Styl prowadzenia szkolenia.”
  • „Konkretne odpowiedzi i bardzo dobra znajomość.”
  • „Kameralność grupy, bardzo dobra organizacja, miła obsługa, możliwość zadawania pytań, bardzo schludne i miłe pomieszczenia, smaczne lunche.”
  • „Duża ilość praktycznych przykładów.”
  • „Kompetencja i doświadczenie wykładowcy, ciekawe kazusy.”
  • „Powoływanie się na orzecznictwo.”
  • „Dopasowanie trenera do grupy, sposób prowadzenia.”
  • „Komunikatywność wykładowcy.”
  • „Wiedza prowadzącego, tempo szkolenia, tematyka.”
  • „Bardzo czytelny sposób prowadzenia prowadzącego.”
  • „Zrozumiale i prostym językiem przedstawione zagadnienia oraz z przykładami.”
  • „Dobry prowadzący i obsługa szkolenia.”
  • „Sposób prowadzenia zajęć przez wykładowcę.”
  • „Wysoki poziom przekazywanej wiedzy przez prowadzącego.”
  • „Sposób prowadzenia szkolenia, rzeczowe przykłady.”
  • „Bardzo ciekawy przekaz wiedzy przez prowadzącego.”
  • „Organizacja szkolenia idealna, bez zarzutu.”
  • „Organizacja, sposób prowadzenia.”
  • „Prosty sposób omawiania zagadnień.”
  • „Bardzo jasno i na przykładach przedstawiano poszczególne sytuacje.”
  • „Elastyczny sposób prowadzenia szkolenia dostosowany do sugestii uczestników.” 
  • „Konkretnie, szczegółowo.” 
  • „Przekazywanie wiedzy przez prowadzącego.” 
  • „Sposób prowadzenia szkolenia – mobilizowanie uczestników do myślenia i udzielania odpowiedzi.”
  • „Forma prowadzenia szkolenia.”
  • „Kontakt prowadzącego z uczestnikami.”
  • „Sposób prowadzenia szkolenia – dynamika, ekspresja, przykłady z życia.”
  • „Odpowiadanie na pytania uczestników.”
  • „Zawartość merytoryczna przekazanych materiałów.”
  • „Czas trwania szkolenia, forma warsztatów.”
  • „Podejście aktywizujące osoby prowadzącej szkolenie.”
  • „Przygotowanie prowadzącego.”

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close